Esitykset

Mata-Mii -sokerileipuri seikkailee

Muovailuvahanukketeatteriesitys.

mata-mii-iso-kamera-vaaka-1_jiipeg
Perustuu Sanna Pelliccionin lasten kuvakirjaan.

Mikkosen monipuolinen kokemus lapsiyleisöistä näkyy rauhallisena ja välittömänä näyttämöllä olona. Vaikka paljon tapahtuu, kaikkea pystyy pieninkin selkeästi seuraamaan.

Annikki Alku, Demokraatti-lehti.

Pienen Mata-Mii -tytön unelma on seikkailu. Hän saa tädiltään luvan seikkailla vuoden ajan maalla, merellä tai ilmassa. Mata-Mii pestautuu mausteita kuljettavaan laivaan ja pääsee laivakokki Leonen oppiin. Eikä aikaakaan kun Mata-Miista tulee laivan leipurimestari. Mata-Miilla on satumainen kyky leipoa herkullisia kakkuja ja ilahduttaa ihmisiä ympäri maailmaa.

Tämä musiikkipitoinen nukketeatterinäytelmä toteutetaan  muovailuvahaesityksenä, jossa lavasteet ja nuket rakennetaan esityksen aikana. Näytelmä innostaa muovailemaan -vaikka ikioman Mata-Miin!

”Kakku pian valmis on näin kuiskaa uunin pellit, päälle vielä koristeeksi kauniit nonparellit, jii-haa on Mata-Mii tää hurmaava sokerileipuri!”

Ikäsuositus 2+
Kesto: 30 minuuttia
Käsikirjoitus, lavasteet ja nuket: Ilpo Mikkonen
Ohjaus: Teija Paananen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen/ Ilpo Mikkonen

Maksimi katsojamäärä 50 henkilöä/näytös. Esityksen tilaaja saa kaksi kiloa kotimaista, laadukasta Wennströmin muovailuvahaa.

Yhtesityökumppani, Wennström
wennstrom-logo

 

Leppäkerttu Pilkuton

Photo 16.3.2021, 10.15.48

helsinki-logo taike_pysty_v2

Leppäkerttu Pilkuton on uudenlainen, interaktiivinen sing along -tyyppinen nukketeatteriesitys, joka pohjautuu Niina Bell’in Leppäkerttu ilman pilkkuja –nimiseen lasten kuvakirjaan.

Esityksen teemana on erilaisuuden kokemus: miksi erilaisuutta vieroksutaan ja kuinka jokainen ihminen on ainutkertainen ja arvokas vammaan, sukupuoleen, rotuun, väriin, kansallisuuteen tai muuhun tekijään katsottuna. Nukketeatterinäytelmä toteutetaan interaktiivisena nukketeatterinäytelmänä. Esitystä varten on sovitettu lapsille tuttuja lauluja ja yleisö voi laulamalla osallistua näytelmän kulkuun. Esitykseen sisältyviä lauluja ovat mm. Hämähämähäkki, Elefanttimarssi ja Täti Monika. Hyönteisten maailmaa tehdään tutuksi, hauskalla ja jännittävällä matkalla tavataan monenlaisia öttiäisiä.

Esitys sopii parhaiten 2-8 –vuotiaille lapsille ja perheille.

Käsikirjoitus, nuket, lavastus ja näyttelijä: Ilpo Mikkonen
Ohjaus ja dramaturgia: Teija Paananen
Äänimaailma ja laulujen sovitus: Salla-Marja Hätinen

Käy katsomassa esittely YouTubesta:

 

Nigan 8 vuodenaikaa

Ilpo ja eläimet, vaakakuva, Satu Muurinenhelsinki-logo
2-9 -vuotiaille lapsille suunnattu nukketeatteriesitys pohjautuu Niilo Aikion novellikokoelmaan NIGA.

Saamelaiskirjailija Niilo Aikio kertoo novelleissaan omakohtaisia lapsuudenkokemuksiaan 1940-50 -luvulta Pulmankijärven erämaakylästä. Nigan kertomuksissa entisaikojen elämä ja olosuhteet heräävät henkiin pienen saamelaispojan näkökulmasta. Vilkkaalla mielikuvituksella ja uteliaisuudella varustettu Niga-poika seikkailee eläinystäviensä kanssa Suomen pohjoisimmassa kolkassa kalastellen ja tuntureissa vaellellen.

Nigan 8 vuodenaikaa on nukketeatterinäytelmä, joka kuljettaa katsojansa läpi koko vuodenkierron yhdessä Nigan kanssa. Pohjoisen kaikki kahdeksan vuodenaikaa, villi erämaan luonto ja ihmeellinen eläinmaailma tulevat tutuiksi Nigan lempeiden tarinoiden ja laulujen myötä. Saamelaiskulttuurissa on aina eletty vahvasti vuoden kierron mukana, elanto on otettu sieltä mistä se on saatu: kalastuksesta, marjastuksesta, poronhoidosta. Visuaalisesti kaunis esitys kunnioittaa saamelaiskulttuuria ja kirjailijan alkuperäistä tarinaa.

Esitys on kiertuenäytelmä, joka on tilattavissa päiväkoteihin, kouluihin, seurakuntiin ja tapahtumiin. 
Mahdollisuus tilata myös laajempi versio esityksestä, jolloin muusikko on mukana. 

Käsikirjoitus, ohjaus ja nuket: Teija Paananen
Lavastus: Ilpo Mikkonen, Teija Paananen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen
Kuva: Satu Muurinen

Esitys saatavana myös kaksikielisenä versiona (pohjois-saame ja suomi), mukana näyttelijä Irene Länsman.

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

 

Niilo Aikion Niga-kirjat myynnissä Nukketeatteri PikkuKulkurin keikoilla ja postitse. Kirjan hinta 30 euro/kpl (+mahdolliset postikulut).

 

Piki – Salamasankari

27707402_1979501589041184_1552962213_o

27020593_1979501835707826_8955031641365938176_n 29250274_2003931113264898_9094869561706020864_o

Katri Kirkkopellon lastenkirjaan pohjautuva Nukketeatteri PikkuKulkurin nukketeatteriesitys.

Kirkkopellon kirjassa PIKI pohditaan kiusaamiseen ja leikeissä yksinjäämiseen liittyvää ongelmaa. Nukketeatteriesitys nostaa nämä samat tärkeät asiat esille teatterin ja sadun keinoin taiteellisia arvoja unohtamatta. Katsojille halutaan tarjota visuaalisesti kiehtova ja mukaansatempaava tarina tärkeästä aiheesta.

Esitys valmistetaan kiertuekäyttöön siten, että se palvelee erityisesti päiväkotien, ala-asteen koulujen ja kirjastojen tarpeita koko Suomessa. Sopii parhaiten 3-8 -vuotiaille.

Dramatisointi, ohjaus ja nuket: Teija Paananen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen
Lavastus: Teija Paananen ja Ilpo Mikkonen
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

Tilattavissa myös työpaja ks. työpajat-osiosta.

Lue blogikirjoitus esityksestä täältä.

 
 

Tuiki joulupuu

23768519_1937640076560669_1625276606_o

Kuva: Satu Muurinen

29250274_2003931113264898_9094869561706020864_o

Iitu-hiiri näkee isänsä kanssa ikkunasta maailman kauneimman joulukuusen. Hän tahtoisi myös koristella oman kuusen, mutta mistä joulupuu ja koristeet? Isä kertoo kuusen löytyvän metsästä, mutta koristeita ei ole. Iitu päättää lähteä etsintämatkalle, yksin, isänsä varoittelusta huolimatta. Iitu kohtaa tutkimusmatkallaan tuntemattomia metsän asukkeja ja kotieläimiä, joiden vaarallisuudesta hänellä ei ole aavistustakaan. Rohkea ja sinnikäs hiirulainen pinnistelee koristeiden löytämiseksi ja niitä kertyykin, mutta ei tarpeeksi. Väsymys käy Iitun käpälään. Hiirulaisen joulumieli on kuitenkin tällä välin tarttunut eläimiin. Iitua odottaa maailman kaunein tuikkiva yllätys!

Tuiki joulupuu on Gaby Hansenin ja Christine Leesonin lasten kuvakirjaan pohjautuva nukketeatteriesitys, ja se sopii kaikenikäisille. Sen teemana on sinnikkyys ja omaan tekemiseen uskominen. Kun omat voimat loppuvat, ystävät ja kylän eläimet yhdistävät voimansa. Pienen hiiren pienestä ajatuksesta kasvaa kauneutta, ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Näytelmä pohjautuu Tuiki joulupuu -nimiseen lasten kuvakirjaan (Kustannus Oy Satusiivet-Sagovingar Ab/ Lasten parhaat kirjat, Helsinki)

Käsikirjoitus: Ilpo Mikkonen
Ohjaus: Teija Paananen
Nuket: Asta Immonen
Lavastus: Ilpo Mikkonen, Asta Immonen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen

Lavastus vie tilaa 3m (syvyys) X 4m (leveys). Suurin mahdollinen katsojamäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun tunti.

 

Musta kana

mustakanal

Eräällä maatilalla valkoisten kanojen parvessa elää musta kana. Se on muuten aivan tavallinen kana, mutta se munii kummallisen muotoisia munia. Erikoisen taitonsa takia musta kana on kanalan onnettomin ja hyljeksityin munija. Nokkelan jäniksen avustuksella sorsittu musta kana saa yllättävän kutsun, josta muut kanat ovat voineet vain uneksia. Musta kana löytää ilon ja paikkansa maailmassa. Se oppii luottamaan omiin taitoihinsa.

Musta kana -nukketeatteriesitys on musiikkipitoinen eläintarina, joka sopii päiväkoti- ja alakouluikäisille. Näytelmän teema on erilaisuuden hyväksyminen ja omiin taitoihin luottaminen. Esityksen kesto on n.30 minuuttia ja se toteutettu pääosin käsi- ja sauvanukein. Näytelmä sopii erityisen hyvin pääsiäisen aikaan, mutta myös muina vuodenaikoina esitettäväksi. Esitys sopii myös ulkoilmatapahtumiin. Mustan kanan käsikirjoitus pohjautuu Satusiivet -kustantamon samannimiseen lasten kuvakirjaan.

 

Käsikirjoitus, toteutus ja esittäminen: Ilpo Mikkonen
Musiikki: Ilpo Mikkonen, Bojan Baric

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

 

Satusafari

20403498_1880074565650554_344924031_n

Kuva: Ilpo Mikkonen

 

Siellä missä tarinamme kulkee, taivas on korkealla kuin kuu ja maa on punainen kuin ketun turkki. Satusafari vie Sinut mukanaan Afrikkaan, savannin eläinsankareiden maailmaan. Matkalla tapaamme mm. helmikanan, kirahvin, virtahevon ja tietysti norsun.

Rainer Kauniston upeasti visualisoima esitys on kertomus siitä miten pieni voikin olla suuri. Se on myös tarina avunannosta ja viisaudesta, kauneutta ja kutkuttavaa jännitystä unohtamatta.

Käsikirjoitus: Afrikkalaisten eläintarinoiden pohjalta Ilpo Mikkonen.
Ohjaus, nuket ja visualisointi: Rainer Kaunisto.
Musiikki: Laura Antikainen, Ilkka Antikainen, Maija Karhinen-Ilo ja Ilpo Mikkonen
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen

Tilauksesta luoksenne: Pystytysaika 2 h, purku 1h. Tilantarve 2 X 3 metriä. Muualle tilattaessa lisätään matkakustannukset tapauskohtaisesti. Maksimi yleisömäärä 120 henkilöä.

Käy lukemassa kommentti esityksestä tästä painamalla.

 
 

Fauna Humana

56795551_277540643151001_8574019998706565120_n

Fauna Humana (kuva: Milla Risku)

 
Fauna Humana on kaduille, turuille toreille, kaiken kansan keskelle ilmestyvä ihmeellinen musisoiva ja tanssiva seurue. Hahmot muistuttavat inhimillistä eläintä, tai eläimellistä ihmistä- kuten haluat!
 
Ilahdutamme kadulla liikkujia ilmestymällä odottamattomiin paikkoihin, mutta saatammepa osallistua myös erilaisiin tapahtumiin, mielenilmauksiin ja tempauksiin. Näiden eläinhahmojen lisäksi suunnitteilla on myös isompia tapahtumia, joihin rakennetaan jättikokoisia katuteatterinukkeja…
 
Fauna Humana on pääkaupunkiseudun nukketeatteriverkoston yhteinen projekti. Lisätietoja myös sivuilta www.metropolitanpuppets.org

 

Musiikkiyhtye VALOA esittää:
VALOA ja vähän varjoakin

38728016_2147208948829948_8589895125545517056_n

Kuva: Satu Muurinen

Lauluja kaipuusta, intohimosta, rakkaudesta, unelmista ja elämän löytöretkistä teatterin lumoon kiedottuna. Mikä meitä ajaa muutokseen, asumaan toiselle paikkakunnalle tai jopa vieraaseen maahan? Parempi toimeentulo, kullan kimallus tai oman kullan kaipuu ovat usein olleet liikkeelle panevina voimina. Suomalaiset ovat muuttaneet Ruotsiin, muualle Eurooppaan ja rapakon taakse monista eri syistä. Esityksemme vie näihin muutoksen tuuliin, luopumiseen ja löytämiseen, tuskaan ja onneen! Laulurepertuaariin kuuluu mm. Sataman valot, Tallinnan illat, La Camisa Negra jne. Esityksessä hyödynnetään varjo- ja nukketeatterin keinoja.

Kesto: n. 45min

Valoa-musiikkiteatteriryhmä on perustettu 2018 ja siihen kuuluvat Riitta Leivo, Ilpo Mikkonen ja Kari Pulakka. Esiinnymme tilauksesta juhlissa ja muissa tilaisuuksissa.

 

Yhteydenotot ilpoilpo(at)outlook.com, puhelin 0407490024, http://www.pikkukulkuri.com

Ensi-ilta Viron Pärnussa kesällä 2018

Artikkeli esityksestä:

valoa_ja_varjoa_ruskeasuonkevat.JPG

Kysy myös näytelmien striimausmahdollisuutta!