Esitykset

Nyt myös näytelmien striimausmahdollisuus!

Leppäkerttu Pilkuton

Photo 16.3.2021, 10.15.48

helsinki-logo taike_pysty_v2

Leppäkerttu Pilkuton on uudenlainen, interaktiivinen sing along -tyyppinen nukketeatteriesitys, joka pohjautuu Niina Bell’in Leppäkerttu ilman pilkkuja –nimiseen lasten kuvakirjaan.

Esityksen teemana on erilaisuuden kokemus: miksi erilaisuutta vieroksutaan ja kuinka jokainen ihminen on ainutkertainen ja arvokas vammaan, sukupuoleen, rotuun, väriin, kansallisuuteen tai muuhun tekijään katsottuna. Nukketeatterinäytelmä toteutetaan interaktiivisena nukketeatterinäytelmänä. Esitystä varten on sovitettu lapsille tuttuja lauluja ja yleisö voi laulamalla osallistua näytelmän kulkuun. Esitykseen sisältyviä lauluja ovat mm. Hämähämähäkki, Elefanttimarssi ja Täti Monika. Hyönteisten maailmaa tehdään tutuksi, hauskalla ja jännittävällä matkalla tavataan monenlaisia öttiäisiä.

Esitys sopii parhaiten 2-8 –vuotiaille lapsille ja perheille.

Käsikirjoitus, nuket, lavastus ja näyttelijä: Ilpo Mikkonen
Ohjaus ja dramaturgia: Teija Paananen
Äänimaailma ja laulujen sovitus: Salla-Marja Hätinen

 

Nigan 8 vuodenaikaa

Ilpo ja eläimet, vaakakuva, Satu Muurinenhelsinki-logo
2-9 -vuotiaille lapsille suunnattu nukketeatteriesitys pohjautuu Niilo Aikion novellikokoelmaan NIGA.

Saamelaiskirjailija Niilo Aikio kertoo novelleissaan omakohtaisia lapsuudenkokemuksiaan 1940-50 -luvulta Pulmankijärven erämaakylästä. Nigan kertomuksissa entisaikojen elämä ja olosuhteet heräävät henkiin pienen saamelaispojan näkökulmasta. Vilkkaalla mielikuvituksella ja uteliaisuudella varustettu Niga-poika seikkailee eläinystäviensä kanssa Suomen pohjoisimmassa kolkassa kalastellen ja tuntureissa vaellellen.

Nigan 8 vuodenaikaa on nukketeatterinäytelmä, joka kuljettaa katsojansa läpi koko vuodenkierron yhdessä Nigan kanssa. Pohjoisen kaikki kahdeksan vuodenaikaa, villi erämaan luonto ja ihmeellinen eläinmaailma tulevat tutuiksi Nigan lempeiden tarinoiden ja laulujen myötä. Saamelaiskulttuurissa on aina eletty vahvasti vuoden kierron mukana, elanto on otettu sieltä mistä se on saatu: kalastuksesta, marjastuksesta, poronhoidosta. Visuaalisesti kaunis esitys kunnioittaa saamelaiskulttuuria ja kirjailijan alkuperäistä tarinaa.

Esitys on kiertuenäytelmä, joka on tilattavissa päiväkoteihin, kouluihin, seurakuntiin ja tapahtumiin. 
Mahdollisuus tilata myös laajempi versio esityksestä, jolloin muusikko on mukana. 

Käsikirjoitus, ohjaus ja nuket: Teija Paananen
Lavastus: Ilpo Mikkonen, Teija Paananen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen
Kuva: Satu Muurinen

Esitys saatavana myös kaksikielisenä versiona (pohjois-saame ja suomi), mukana näyttelijä Irene Länsman.

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

 

Niilo Aikion Niga-kirjat myynnissä Nukketeatteri PikkuKulkurin keikoilla ja postitse. Kirjan hinta 30 euro/kpl (+mahdolliset postikulut).

 

Piki – Salamasankari

27707402_1979501589041184_1552962213_o

27020593_1979501835707826_8955031641365938176_n 29250274_2003931113264898_9094869561706020864_o

Katri Kirkkopellon lastenkirjaan pohjautuva Nukketeatteri PikkuKulkurin nukketeatteriesitys.

Kirkkopellon kirjassa PIKI pohditaan kiusaamiseen ja leikeissä yksinjäämiseen liittyvää ongelmaa. Nukketeatteriesitys nostaa nämä samat tärkeät asiat esille teatterin ja sadun keinoin taiteellisia arvoja unohtamatta. Katsojille halutaan tarjota visuaalisesti kiehtova ja mukaansatempaava tarina tärkeästä aiheesta.

Esitys valmistetaan kiertuekäyttöön siten, että se palvelee erityisesti päiväkotien, ala-asteen koulujen ja kirjastojen tarpeita koko Suomessa. Sopii parhaiten 3-8 -vuotiaille.

Dramatisointi, ohjaus ja nuket: Teija Paananen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen
Lavastus: Teija Paananen ja Ilpo Mikkonen
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

Tilattavissa myös työpaja ks. työpajat-osiosta.

Lue blogikirjoitus esityksestä täältä.

 

Ilvekset kuin veljekset

IlveksetPuussa

Ilvekset kuin veljekset (kuva: Caius Andreas Bruun)

Ilvekset kuin veljekset -nukketeatterinäytelmä kertoo pienestä Otto-nimisestä ilveksestä, jonka G.Bardi ja Leo Bardi ovat adoptoineet kuumaan eteläiseen maahan. Otto on kotoisin pohjoisesta, haikaran tuoma seudun ainoa ilves ja hän tuntee itsensä erilaiseksi ja yksinäiseksi. Paahtava etelän aurinko polttaa pilkkuja Oton ihoon ja hänen täytyy suojautua kuumuudelta. Otto löytää kuitenkin helpotuksen luolan viileydestä. Samalla hän löytää sattumalta uuden harrastuksen ja sen myötä myös ystäviä.

Ilvekset kuin veljekset – näytelmä pohjautuu Petra Heikkilän samannimiseen lasten kuvakirjaan, ja sopii parhaiten 3-8 -vuotiaille lapsille.

Esitys on päiväkoti-ikäisille ja alakoululaisille suunnattu näytelmä, jonka kantavina teemoina ovat ystävyyden kaipuu, erilaisuuden kokemus, oman identiteetin muodostus ja ystävyyden luoma yhteyden tunne.

Dramatisointi ja ohjaus: Teija Paananen
Visualisointi: Heini Maaranen
Musiikki: Tapani Rinne
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen
Esityksen pituus n. 30 minuuttia.

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

 
 

Tuiki joulupuu

23768519_1937640076560669_1625276606_o

Kuva: Satu Muurinen

29250274_2003931113264898_9094869561706020864_o

Iitu-hiiri näkee isänsä kanssa ikkunasta maailman kauneimman joulukuusen. Hän tahtoisi myös koristella oman kuusen, mutta mistä joulupuu ja koristeet? Isä kertoo kuusen löytyvän metsästä, mutta koristeita ei ole. Iitu päättää lähteä etsintämatkalle, yksin, isänsä varoittelusta huolimatta. Iitu kohtaa tutkimusmatkallaan tuntemattomia metsän asukkeja ja kotieläimiä, joiden vaarallisuudesta hänellä ei ole aavistustakaan. Rohkea ja sinnikäs hiirulainen pinnistelee koristeiden löytämiseksi ja niitä kertyykin, mutta ei tarpeeksi. Väsymys käy Iitun käpälään. Hiirulaisen joulumieli on kuitenkin tällä välin tarttunut eläimiin. Iitua odottaa maailman kaunein tuikkiva yllätys!

Tuiki joulupuu on Gaby Hansenin ja Christine Leesonin lasten kuvakirjaan pohjautuva nukketeatteriesitys, ja se sopii kaikenikäisille. Sen teemana on sinnikkyys ja omaan tekemiseen uskominen. Kun omat voimat loppuvat, ystävät ja kylän eläimet yhdistävät voimansa. Pienen hiiren pienestä ajatuksesta kasvaa kauneutta, ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Näytelmä pohjautuu Tuiki joulupuu -nimiseen lasten kuvakirjaan (Kustannus Oy Satusiivet-Sagovingar Ab/ Lasten parhaat kirjat, Helsinki)

Käsikirjoitus: Ilpo Mikkonen
Ohjaus: Teija Paananen
Nuket: Asta Immonen
Lavastus: Ilpo Mikkonen, Asta Immonen
Musiikki: Salla-Marja Hätinen

Lavastus vie tilaa 3m (syvyys) X 4m (leveys). Suurin mahdollinen katsojamäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun tunti.

 

Musta kana

mustakanal

Eräällä maatilalla valkoisten kanojen parvessa elää musta kana. Se on muuten aivan tavallinen kana, mutta se munii kummallisen muotoisia munia. Erikoisen taitonsa takia musta kana on kanalan onnettomin ja hyljeksityin munija. Nokkelan jäniksen avustuksella sorsittu musta kana saa yllättävän kutsun, josta muut kanat ovat voineet vain uneksia. Musta kana löytää ilon ja paikkansa maailmassa. Se oppii luottamaan omiin taitoihinsa.

Musta kana -nukketeatteriesitys on musiikkipitoinen eläintarina, joka sopii päiväkoti- ja alakouluikäisille. Näytelmän teema on erilaisuuden hyväksyminen ja omiin taitoihin luottaminen. Esityksen kesto on n.30 minuuttia ja se toteutettu pääosin käsi- ja sauvanukein. Näytelmä sopii erityisen hyvin pääsiäisen aikaan, mutta myös muina vuodenaikoina esitettäväksi. Esitys sopii myös ulkoilmatapahtumiin. Mustan kanan käsikirjoitus pohjautuu Satusiivet -kustantamon samannimiseen lasten kuvakirjaan.

 

Käsikirjoitus, toteutus ja esittäminen: Ilpo Mikkonen
Musiikki: Ilpo Mikkonen, Bojan Baric

Lavastus vie tilaa 3 metriä (syvyys) X 4 metriä (leveys). Suurin mahdollinen yleisömäärä noin 120 henkilöä. Pystytykseen menee aikaa 1 tunti 45 minuuttia ja purkuun 1 tunti.

 

Satusafari

20403498_1880074565650554_344924031_n

Kuva: Ilpo Mikkonen

 

Siellä missä tarinamme kulkee, taivas on korkealla kuin kuu ja maa on punainen kuin ketun turkki. Satusafari vie Sinut mukanaan Afrikkaan, savannin eläinsankareiden maailmaan. Matkalla tapaamme mm. helmikanan, kirahvin, virtahevon ja tietysti norsun.

Rainer Kauniston upeasti visualisoima esitys on kertomus siitä miten pieni voikin olla suuri. Se on myös tarina avunannosta ja viisaudesta, kauneutta ja kutkuttavaa jännitystä unohtamatta.

Käsikirjoitus: Afrikkalaisten eläintarinoiden pohjalta Ilpo Mikkonen.
Ohjaus, nuket ja visualisointi: Rainer Kaunisto.
Musiikki: Laura Antikainen, Ilkka Antikainen, Maija Karhinen-Ilo ja Ilpo Mikkonen
Näyttelijä: Ilpo Mikkonen

Tilauksesta luoksenne: Pystytysaika 2 h, purku 1h. Tilantarve 2 X 3 metriä. Muualle tilattaessa lisätään matkakustannukset tapauskohtaisesti. Maksimi yleisömäärä 120 henkilöä.

Käy lukemassa kommentti esityksestä tästä painamalla.

 
 

Sibeliuksen satu

Sibeliuksen satu on Jean Sibeliuksen musiikkiin pohjautuva visuaalinen, sanaton esitys kaikenikäisille. Satu on myös Sibeliuksen nuorena säveltämä, merkittävä sävelruno. Suomalainen mytologia, luonto ja eläimet ovat pääosassa niin esityksessä kuin Sibeliuksen musiikissakin. Ikäsuositus on 6+ vuotta.

Sibeliuksen satu esitetään kahden näyttelijän voimin, naamio- ja nukketeatterin keinoin.

Ohjaaja: Oili Sadeoja
Näyttelijät: Anne Lihavainen ja Ilpo Mikkonen.
Tekniset tiedot: Tilavaatimus n. 6 x 5 metriä. Voidaan esittää myös ulkona.

 

Rohkea Verneri

thumbnail_Rohkea Verneri_kuva ilpo mikkonenrohkea verneri_kala_kuva ilpo mikkonen (1)

“Mökillä on liikaa itikoita ja paarmoja, muttei telkkaria eikä pleikkaria..”

Matkalaukkuteatteriesitys, Ensi-ilta Herttoniemessä 8.3.2013 Verneri on tullut kesämökille vanhempiensa kanssa. Isä ja äiti ovat mökkielämästä innoissaan, varsinkin saunomisesta ja uimisesta. Vernerin mielestä mökillä ei ole mitään tekemistä ja hän inhoaa kylmää vettä. Järvi tuntuu pelottavalta, siellä voi asua vaikka Hirmuhauki. Eräs kesäpäivä muuttaa kuitenkin kaiken. Järveltä kuluu uikutusta; joku on avun tarpeessa! Nyt tarvitaan rohkeaa Verneriä.

Rohkea Verneri -nukketeatterinäytelmä sai alkunsa HUS:n Lastenklinikan leikkiosaston henkilökunnan toiveesta saada pieni, helposti liikuteltava esitys, jota voisi esittää myös potilashuoneissa.

Näyttelijä: Ilpo Mikkonen, Nukketeatteri PikkuKulkuri
Käsikirjoitus: Tekstihautomossa Titta Halinen, Anne Lihavainen, Ilpo Mikkonen ja Bojan Baric
Ohjaus: Anne Lihavainen
Nuket ja lavastus: Ilpo Mikkonen ja Anne Lihavainen
Suositus: Kaikenikäisille lapsille.
Kesto: 20 min.
Tekniset tiedot: Sopii tilaan kuin tilaan ja paikkaan kuin paikkaan, myös ulos. Yleisömäärä rajattu, n. 25 henkilöä/näytös. Rakennusaika 30 min, purkuaika 15 min.

Vaihtoehdot: 2 näytöstä kahden tunnin aikana tai 1 näytöksen + kalamarionettityöpajan. Työpajassa valmistetaan oma marionettikala, jolla näytellään vesimaisemassa. Työpajan kesto noin 45 minuuttia.

 

Fauna Humana

56795551_277540643151001_8574019998706565120_n

Fauna Humana (kuva: Milla Risku)

 
Fauna Humana on kaduille, turuille toreille, kaiken kansan keskelle ilmestyvä ihmeellinen musisoiva ja tanssiva seurue. Hahmot muistuttavat inhimillistä eläintä, tai eläimellistä ihmistä- kuten haluat!
 
Ilahdutamme kadulla liikkujia ilmestymällä odottamattomiin paikkoihin, mutta saatammepa osallistua myös erilaisiin tapahtumiin, mielenilmauksiin ja tempauksiin. Näiden eläinhahmojen lisäksi suunnitteilla on myös isompia tapahtumia, joihin rakennetaan jättikokoisia katuteatterinukkeja…
 
Fauna Humana on pääkaupunkiseudun nukketeatteriverkoston yhteinen projekti. Lisätietoja myös sivuilta www.metropolitanpuppets.org